Meglátások, észrevételek, gondolatok.

Meglátások, észrevételek, gondolatok.

Kovács Lacee a 21. század Magyarországának Toldi Miklósa, avagy a példaképek itt élnek közöttünk.

2016. június 11. - illatosítotthegyilevegő

covers_99616rr_1.jpg"Egy, csak egy legény van talpon a vidéken,
Meddig a szem ellát puszta földön, égen;
Szörnyü vendégoldal reng araszos vállán,
Pedig még legénytoll sem pehelyzik állán.
Széles országútra messze, messze bámul,
Mintha más mezőkre vágyna e határrul;
Azt hinné az ember: élő tilalomfa,
Ütve ,általútnál’ egy csekély halomba.

Szép öcsém, miért állsz ott a nap tüzében?
Ládd, a többi horkol boglya hűvösében;
Nyelvel a kuvasz is földre hengeredve,
A világért sincs most egerészni kedve:
Vagy sohasem láttál olyan forgó szelet,
Mint az, aki mindjárt megbirkózik veled,
És az útat nyalja sebesen haladva,
Mintha füstokádó nagy kémény szaladna?" 
                                                                                                                                                                                                                                        Arany János – Toldi
Bevezetés:

Tudom, klasszikusba nem szabad belejavítani, de egy ilyen megengedhetetlenséget talán megbocsátotok, amikor a modernkori Toldi Miklósról írok egy posztot. Kovács László avagy Kovács Lacee egy Crossfit versenyző aki ezt a sportágat Magyarországon a lehetséges legmagasabb szinten képviselte. Kísérletet próbálok tenni arra, hogy bemutassam nagyvonalakban és közelebb tudjam hozni hozzátok ezt a fantasztikus embert. 
Ha olyan készségekkel rendelkeznék, hogy le tudnám festeni Laceet Toldiként úgy, hogy egy hatalmas farönköt tart éppen a vállán és a képen mosolyog akkor már rég megtettem volna. De mivel ilyen készségeknek híján vagyok ezért egy kis barkács photoshoppolás így 2016-ban a trash művészet oltárán hódolva csak a fejét tudom rá shoppolni egy Toldi könyv borítójára. De remélem így is átjön majd a hasonlat, ahogy részletesebben körbe fogom írni a személyét és, hogy milyen eredményeket sikerült elérnie.

Magyarországnak a jóértelemebe vett egyszerű gyermeke, aki nagy szívvel hatalmas súlyokat mozgat és minden épelméjű ember csak szeretheti őt.
Az ezt az írást inspiráló ember akiről beszélünk rettentő sok örömet okozott hazánk Crossfit közösségének, hogy volt kinek szurkolni, aki felvette a versenyt a szörnyetegek ellen. 
Egy pár név említése keressetek rá szörnyszülött mind! Rich Froning, Dan Bailey , Jason Khalipa, Josh Bridges, stb. 
A fizikai felépítettségüket állóképességüket tekintve ők nem anyatejet szoptak magukba csecsemőkorukban hanem „Beta Alinint” és izomnövelő szereket. (Fehérjét, legyünk jó indulatúak!) Van, aki más értelembe vett külsőmegjelenésébe is egyedi: 
Lucas Parker, akinek valószínűleg valamilyen gyerekkori traumája fűződhet a szörvágó eszközökhöz.
15nxks.jpg

Lacee a tökéletes ember prototípusa és megtestesítője. Nagyon okos, jól kommunikál, ehhez hozzá kapcsolódik az, hogy végtelenül szerény és rettentően alázatosan viszonyul a sporthoz és ennek megfelelően iszonyat szorgalmas. Egy büszke családapa és nem utolsó sorban egy nem e bolygói genetikával, erővel és állóképességgel rendelkező jóképű sportoló. Ha szeretnéd jobban megismerni, akkor érdemes tőle olvasni írásokat vagy megtekinteni különböző interjúkat tőle, mint pld. ezt:

Képességeket nem ad ingyen az élet! De, úgy néz ki kivéve Laceenek akinek a humorérzéke is a helyén van:

Alátámasztani ezeket a jellembeli tulajdonságokat még azzal tudnám, amit egy blogger írt itt a blog.hu-n (Csak viccelek nyilván ezzel nem lehet egy ember személyiségéről képet kapni.)
"Mert van szerencsém - még ha csak látásból 1-1 versenyről is - de testközelből ismerni, és tudom, hogy milyen sportember, hogy milyen JÓ ember. (Apró példa: Egy tavalyi versenyen - ahol ő bíró volt - simán megkínált a saját ebédjéből, egy ismeretlen srácot, mert annál nem volt kaja.)" De megosztom veletek ezt a gondolatot Just for fun!
Internet egy csodás hely, ha jobban meg akarjátok Kovács Lacee-t ismerni, akkor keresettek rá a nevére. Nem akarok másokat ismételgetni, amiket leírnék róla az nagyrészben, már máshol úgyis megtalálható. Teljes képet megközelítő személyiségrajzot meg úgysem fogtok kapni soha senkiről csak akkor, ha ismeritek személyesen vagy családtagként az adott embert.

Karrierje során sok balszerencse sérülés és egyéb akadályok nehezítették az útját. pld: Amikor egy másodpercen múlt a regionális versenyen 2012-ben, hogy kijusson a Gamesre de nem sikerült. (Lacee a 2012-es évben sajnos nem jutott ki a Games-re, mert holtversenyben végzett, a másik illetőnek pedig több első helyezése volt, ami eldöntötte, ki megy és ki marad.)
De Lacee mindenképp szerette volna elérni a célt, amit maga elé kitűzött így hát el is érte! Jó mese hőshöz illően! 
A magyar Crossfit közösség szeptember 11-éje minden bizonnyal 2016.február.25. 
Sajnos a sérülések megakadályozták abban, hogy még több sikert érjen el és így idő előtt kellett befejeznie a pályafutását, de álljon előttünk itt az, amit véghezvitt. Nálam nem csak az év Ceglédi sportolója volt, hanem a 2013-as év Sportolója is! Ez az írás itt egy utólagos mennybe magasztalás tőlem, ha már ezt nem kapta meg sokaktól a profi pályafutása során.

Rettentően elkényeztette megörvendeztette az internetezőket Lacee mert olyan videokat hozott össze a különböző kihívásokról, amiket teljesített pld: 1000 Muscle-ups Challenge. Amiket így a székből ülve jó nézni és elképedni rajta.


"Laci, BAZDMEG füstölsz!!"

Névjegy és érdekességek:
"Kovács László 1986-ban született, 7 éves kora óta sportol, 14 évig versenyszerűen judózott. Judósként kétszer is (2003, 2006) bronzérmet nyert a magyar bajnokságon, a junior és az ifjúsági ob-kon pedig összesen három aranyat gyűjtött. 2008-ban kezdett crossfitezni, azóta is egyedül, edző nélkül edz. A Szegedi Tudományegyetemen végzett testnevelő tanárként és rekreáció-szervezőként, van személyi edző és testépítés-fitness sportoktatói végzettsége is. 2009 óta képzett RKC kettlebell-instruktor, folyamatosan továbbképzéseken vesz részt. Cegléden él, ott edz és tart edzéseket a termében."

A Crossfit ismertetése nagyvonalakban:

„A CrossFit alaptétele az, hogy fokozd a 10 alapképességet: szív-és érrendszeri / respiratorikus állóképesség , kitartás , hajlékonyság , agilitás, erő , teljesítmény , koordináció, gyorsaság, egyensúlyérzék és pontosság. A korai CrssFitterek megértették, hogyan lehet ezeket fejleszteni, több sportág segítségével: súlyemelés, torna, futás, sprinttel vagy különböző, nagy intenzitású aerob munkával. Továbbá a CrossFit azt hangsúlyozza, hogy végezzünk megismételhető feladatokat, mérhető eredményekkel. Ebben nagy hangsúlyt fektet a konkrét súlyokra, távolságokra, specifikus mozgásokra, bizonyos időn belül vagy egy adott időhöz képest. Így válik a fittség tisztán mérhetővé.”

A pályafutása kezdetei:
.„Lacee több mint tízéves versenyszerű cselgáncspályafutása után nyergelt át a funkcionális edzésformákra. Először a kettlebell-lel ismerkedett meg, egyből beleszeretett, és hamar megszerezte a mozgásforma oktatói fokozatát is. Ekkor találkozott a CrossFit kihívásaival. Kezdettől fogva a világbajnokságon (CrossFit Games) való részvétel lebeg a szemei előtt.”

Lacee 2008-ban kezdte a Crossfit gyakorlatok elsajátítását. Ennek a sportnak itthon ekkortájt annyi ismertsége volt minthogyha ez a sport nem is létezett volna. Emlékszem olyan kommenteket olvastam Lacee kezdeti Youtube-ra feltöltött videóinál, hogy "Mi ez a rángatózás te szerencsétlen?"(Összefoglalva lényegi mondanivalójukat!) Laci nem győzte ezt a kommentekben elmagyarázni, hogy ez egy Amerikából származó sportág, amit Greg Glassman "írt le" és hogy ennek az edzés módszernek az előnyeit már a tűzoltóságnál és az elitalakulatoknál is alkalmazzák. Nagyvonalakban erről ment a diskurzus. Megnyugtatok mindenkit hogy ezeken a videókon a legnagyobb profizmussal végrehajtott mozdulatsorok voltak. Ezeket a kommenteket pár évvel ezelőtt láttam már lehet, hogy a tulajdonosaik kitörölték miután látták Lacee pályafutását vagy csak én vagyok figyelmetlen és már nem találom ezeket a kommenteket.(Pedig szívesen illusztráltam volna a 2008-as közeli éveket egy print screenel és arról hogy ekkortájt ez sport mennyire volt ismert. Kb. ebben a stílusban szívatták a kommentelők: "Mi ez itt? Mit rángatózol te majomgyerek?"

Ha ebbe a Youtube csatornába belenézel, akkor látod a hatalmas fejlődést, amit az évek során fokozatosan elért. Fontosak és motiválóak azok a videók, amik itt vannak. Ezekből videókból belinkelem lentebb a kedvenceimet, amiket a legjobbaknak tartok. Érdekes bepillantások ezek egy elit sportoló felkészülésébe edzésébe és különböző Wodok rettentő magas szintű mind technikai mind gyorsaság szempontjából való kivitelezésébe.
Magyarországon nem nagyon volt (van) kialakult kultúrája infrastruktúrája ennek a sportnak.  Ebből a szemszögből is kell néznünk Lacee teljesítményét. Bármiféle erős háttérszél nélkül saját ésszel, saját erővel kijutott egy világeseményre! De ha Magyarország Crossfit fellegvára lenne, akkor is egy elképzelhetetlenül nagy teljesítmény lenne, amit véghezvitt. Ami az amerikai fociban az NFL, ami jégkorongban az NHL a kosárlabdádban az NBA stb. Az a Crossfitben miután megnyerte a CrossFit Games európai selejtezőjét 2013-ban ennek a sportágnak kijutott a legmagasabb fokára a Crossfit Gamesre!

Ha szeretnétek tudni, hogy hogyan, lehet kijutni a Gamesra akkor olvassátok, el ezen a linken található írást ennél jobban nem nagyon lehet leírni a Gamesra való kikerülés útjait.

CrossFit Games
"Itt már minden lehet, itt már tényleg mindenben jónak kell lenni. Olyan feladatok is előfordultak már, mint akadálypálya, úszás (medencében és nyílt vízen is), stb. Pl. 2012-ben az érkezés és becsekkolás napján közölte a főszervező, hogy a tervezett pénteki nap helyett szerdán már kezdik a versenyt, triatlonnal, ami annyit jelentett, hogy 700 méter nyílt vizi úszás, 8 km kerékpározás és 11 km futást kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Persze mind a kerékpárnál, mind a futásnál kétféle talajjal kellett megküzdeni: beton és homok. Ez után, még aznap egy katonai akadálypályát is meg kellett csinálni, 3 körben.
Emellett előfordul atlétikai feladat (helyből távolugrás), erősember gyakorlat (kerékborogatás, egy sportszergyártó által készített, változtatható súlyú eszközön imitálva) és az elmaradhatatlan súlyemelés(felvétel és lökés, szakítás maximumok). Ahhoz képest, hogy 2007-ben egy ranch-en versenyeztek 70-en, sör mellett, ma már a legnagyobb szponzorokkal büszkélkedhet a Games (ESPN, Reebok, Rogue, hogy csak az első három szponzort említsem), és a legjobb arénákban tartják meg a versenyeket. A díjazások is ehhez mérhetőek: nem csak a végén díjazzák a sportolókat az eső 3 helyért, hanem a WOD-okat legjobban teljesítőket is jutalmazzák 2000 dollárral!"
games2013_tickesonsalemonday_rotator1.jpgCrossFit Games 2013 - avagy mi a bajom (többek között) a Nemzeti Sport nevű újsággal?

Lacee karrierjének sok csúcspontja közül az egyik legmagasabb a 2013-as Gamesen való részvétel. Egy álom vált valóra innen minden már csak jutalomjáték volt. Persze ezt úgy értendő, hogy a versenyen a lelkük utolsó cseppjét is ki kellet csavarni magukból, hogy egy pár másodperccel gyorsabban, fejezzék be az adott Wodot.

Kalifornia! Jó csajok! Napsütés! Crossfit őrület! Mi kell még egy egyszerű rajongónak hogy ne kívánjon ott lenni egyből a verseny helyszínén? 
Szerintem elképesztően profi körülmények voltak már ezen a 2013-as eseményen meg kell nézni a különböző versenyszámokat nagyon kreatívak voltak, aki összeállították a feladatsorokat és ezt egy nagyon jó atmoszférában kisebb stadionokban rendezték. Érdemes ezekbe belenézni bármilyen szőrszál hasogató szeretnék lenni a verseny összbenyomását illetően nem láttam semmi kiemelkedően negatív dolgot. Persze így laptop képernyő mögül nézve nem nehéz előlem eldugni a hiányosságokat.

Összességében egy igazi színvonalas világverseny volt! Aki ez időtájt nagy Crossfit rajongó volt itt Magyarországon az monitorra tapadva követte az eseményeket és hatalmas emlékként marad meg az emlékezetébe ez a Games. Ez a népszerűség-ismertség csak a Crossfit berkeken belül volt mérhető. Ezen közösségen kívül nem nagyon tudták, hogy létezik egy Kovács László nevű ember, aki elindult meghódítani épp Amerikát.

rcfg.jpgSokkal kevesebb figyelmet kapott, mint amennyit megérdemelt volna az egész médiától. Egy gyönyörű hosszabb példával, amivel általában szeretem szemléltetni, hogy milyen magas minőséget, képvisel a magyar sportújságírás:

Mikor megnyerte az Európa régiós versenyt ekkor volt viszonylag több írás róla a sajtóban. (De ez is inkább ilyen bulvárosabb felületekenWáó Európa legfittebb embere, na, mesélj csak!)
Érdekes, amikor kint volt a Gamesen nagyon már nem volt iránta érdeklődés abban a hétben, amikor a 2013-as Games zajlott.
Folyamatosan frissítgettem nézegettem, hogy mikor fog felkerülni legalább az nso.hu honlapjára egy kis hírként a szereplése. De mondanom sem kell, hogy nem került!
Az a nagy abszurditás az egészben, hogy amikor ment a Games akkor a tulipánok országából érkezett egy Jack Tuijp nevű nem éppen fiatalember labdarúgó. Ez volt a címlapokon szinte megállás nélkül a Games hetén. Az az ember, aki a Fradiba próbált bekerülni sikertelenül(!). Ebből élt meg az NSO ezidőtájt, hogy mekkora hatalmas gólvágót fog igazolni(!) a Fradi elvégre a Holland másodosztályban(!) gólkirály volt. Huh, már a lelátóról nézi a Fradi edzőmeccseit! (Ez volt a címlap!! Sose felejtem el.) Hogy most már elmeséljem és végére jussunk a történetnek Tuijp nem tudod bekerülni a Fradiba (Hogy miért azt a mai napig nem tudom, olyanokat is hallottam, hogy azért mert nem tudott összehozni egy rendes állóképességet!) 
Magyar fociközeg te világ csodája!
Ezzel a szappanoperával voltak tele a NSO címlapok a 2013-s Games idején pedig Lacee minimum megérdemelt volna az NSO napilapján egy címlapot!

Nso.hu Keresés: Kovács Lacee "Nincs találat" Keresés Jack Tuijp nagyjából 221 találat (Anyád?!?!)

Ezt fontosnak tartottam leírni, mert elképesztően gáznak tartom, hogy ez az egész megtörténhetett.
stubhub_center_reebok_crossfit_games_main.jpg
A 2013-as Games szerepléséről meg beszéljenek a videók sehogy sem fogom tudni átadni azt a hangulatot, élményt, ami ott történt. Laci, magához méltóan "meghalt" a versenyen minden mozgósítható erőt kisajtolt magából. Egy profi verseny egy hatalmas ember szereplésével…

Jegyezzük fel azokat az eredményeket amit a mi Toldink pályafutása alatt elért.
Főbb eredményei:
CrossFit Games Europen Regional 2011. – 7.
Fit as Fu*k CrossFit Challenge 2011 – 2.
CrossFit Games Europen Regional 2012. – 4.
Fit as Fu*k CrossFit Challenge 2012 – 1.
CrossFit Games European Regional 2013 – 1.
CrossFit Games 2013 – 25.
Battle of the East 2013 – 1.
Siberian Showdown 2013 – 3.
Italian Throwdown 2013 – 1.
Battle of London 2014 – 1.
Central Europe Throwdown 2014 – 1.

Egy nagyon megcsonkított és nagyon leegyszerűsített videócsokor az én szemszögemből Lacee pályafutásának legjobb pillanatairól, csúcspontjairól:

Amikor a kommentátorhölgy értekezik a „lábnélküli” adottságain.(1h29m17s) Nincs igaza? (Ez lett Laci beceneve híres lett arról, hogy úgy mássza a kötelet, hogy nem használja a lábait, ezt a mezőnybe senki más nem csinálta és még ráadásul így is szemmel láthatóan 2x gyorsabb volt mindenkinél! Ez mocskosul menő és szemet gyönyörködtetően látványos!)

Amikor nyert egy Wodot a Gamesen. 2000 ropi és egy elvehetetlen érdem és élmény a zsebben.
tumblr_mngz3zjzli1st6pp4o6_1280.jpg

Lacee és a példaképe a 2009-es világbajnok Mikko Salo
crossfit_games_04.jpgTermészetesen a CrossFit Games európai régiónális verseny megnyerése
1004817_10151835582178968_972128564_n-320x480.jpgkovacs-lacee-ronkkel.jpg1098056_10151855618563968_1151469005_n-640x426.jpgA 2013-as Crossfit Gamesről pillanat képekmaxresdefault_1.jpgScitec Nutrition szponzori szerződés
dc117975a8b9de5abeeafd606b9072d9.jpgBattle of London megnyerése

Egy pár szemléltető videó a munkamoráljáról, edzéseiről, erejéről stb.







Számtalan ilyet videót találtok még a Youtube-on, amik tanúbizonyságot tesznek Lacee elképesztő képességeiről.
Most éppen edzősködik, szemináriumokat tart stb.: 
Keressétek őt az elérhetőségein.
Facebook: https://hu-hu.facebook.com/cflacee/ 

Instagram: https://www.instagram.com/kovacslacee/

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenrolmindenhogyan.blog.hu/api/trackback/id/tr178783546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása